Γαστροσκόπηση
- Πριν την εξέταση
- Διαδικασία εξέτασης
- Μετά την εξέταση
- Τι ελέγχουμε
- Κίνδυνοι
- Κόστος
- Το ενδοσκόπιο
- Κατεβάστε τις οδηγίες
Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία μπορούμε να δούμε το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου, του στομάχου και του 12δακτύλου.
Ο ασθενής πριν την εξέταση παραμένει νηστικός για τουλάχιστον 8 ώρες χωρίς να καταναλώσει οποιαδήποτε στερεή τροφή. Γευματίζει ελαφρά πριν ξεκινήσει τη νηστεία. Μπορεί να πιει νερό ή άλλα διαυγή υγρά μέχρι 3 ώρες πριν την εξέταση.
Αν παίρνει φάρμακα ενημερώνει τον γιατρό για τα φάρμακα αυτά και αποφασίζεται αν κάποια από αυτά θα διακοπούν ή όχι.
Ο γιατρός θα ρωτήσει αν έχετε εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργίες σε κάποια από τα φάρμακα της εξέτασης.
Ο ασθενής έρχεται στο ραντεβού καλύτερα με συνοδό και όχι μόνος του καθώς δεν επιτρέπεται να οδηγήσει μετά την εξέταση.
Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό πλάι. Τοποθετείται στο δάκτυλο του ασθενούς ειδικό μηχάνημα για την καταγραφή των σφύξεων αλλά και του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα κατά την διάρκεια της εξέτασης. Τοποθετείται φλεβοκαθετήρας μέσω του οποίου θα χορηγηθεί η αναισθησία.
Κατόπιν τοποθετείται επιστόμιο στον ασθενή για να μην έρχεται σε επαφή το ενδοσκόπιο με τα δόντια του ασθενούς.
Στον ασθενή χορηγείται [αν το επιθυμεί] μέθη ή με παρουσία αναισθησιολόγου και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο ασθενής κοιμάται.
Κατά την εξέταση ελέγχονται ο οισοφάγος, το στομάχι και το 12δάκτυλο. Αν κριθεί σκόπιμο, με την χρήση κατάλληλης λαβίδας που διέρχεται μέσα από το ενδοσκόπιο λαμβάνονται δείγματα από το τοίχωμα των οργάνων [βιοψίες], όπως και δείγμα για τον έλεγχο για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Με την χρήση μεγεθυντικών ενδοσκοπιών μπορούμε να αναγνωρίσουμε μικροσκοπικές αλλοιώσεις που δεν θα φανούν με τα κλασσικά ενδοσκόπια, ακόμη και χωρίς να υπάρχει ανάγκη για την λήψη βιοψιών. Η εξέταση διαρκεί συνήθως, ανάλογα πάντα με την περίπτωση, 5-10 λεπτά.
Μετά την εξέταση ο ασθενής ξυπνά σε λίγα λεπτά. Παραμένει κάποια ώρα στο κρεβάτι πριν σηκωθεί και μιλήσει με τον γιατρό σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης.
Μετά την εξέταση και για το υπόλοιπο της ημέρας ο ασθενής δεν επιτρέπεται να οδηγήσει ή να χειριστεί μηχανήματα καθώς τα αντανακλαστικά του μπορεί να είναι μειωμένα λόγω της χορηγηθείσας αναισθησίας.
Με τη γαστροσκόπηση ο ιατρός ελέγχει λεπτομερώς τον βλεννογόνο του ανωτέρου πεπτικού (Οισοφάγος, στόμαχος, βολβός και δεύτερη μοίρα δωδεκαδακτύλου). Ενδεικτικά νοσήματα του ανωτέρου πεπτικού είναι:
- Η οισοφαγίτιδα, με κύριο αίτιο την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αποτέλεσμα πολλές φορές την κακή ποιότητα ζωής του ασθενούς και μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές τον οισοφάγο Barrett, ο οποίος μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε καρκίνο και χρήζει στενής παρακολούθησης με βιοψίες.
- Πεπτικά έλκη τα οποία μπορούν να οφείλονται σε πολλούς προδιαθεσικούς παράγοντες όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, τα φάρμακα (Μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά) κ.α. Με σοβαρότερες επιπλοκές τη διάτρηση και τη σοβαρή αιμορραγία. Διαθέτουμε το ClO test (Άμεσος έλεγχος για την ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού)
Η γαστροσκόπηση είναι μία ασφαλής εξέταση, που μπορεί να επιφέρει στον ασθενή κάποιες αναμενόμενες παρενέργειες ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του και το παθολογικό του προφίλ. Ο ερεθισμός στον λάρυγγα είναι μία από τις παρενέργειες που μετά από λίγες ώρες εξαφανίζεται. Έχουν αναφερθεί περιστατικά εισρόφησης γαστρικών υγρών στον πνεύμονα, κατάσταση που συνοδεύεται από πυρετό και ελέγχεται πλήρως με την κατάλληλη αγωγή, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Σπανίως, παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν από τη μέθη, όπως ερεθισμός στη φλέβα ή αλλεργία στα χορηγούμενα ενδοφλέβια φάρμακα.
Το κόστος της γαστροσκόπησης με μέθη ή χωρίς είναι προσιτό. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει σχετικά, καθώς ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, μπορεί να αλλάζει η τελική τιμή.
Το ενδοσκόπιο είναι ένας μακρύς εξαιρετικά ελαστικός σωλήνας διαμέτρου λίγων χιλιοστών που εισέρχεται από το στόμα του ασθενούς και ελέγχει το ανώτερο πεπτικό. Στο άκρο του έχει κάμερα υψηλής ανάλυσης από την οποία εκπέμπεται φως. Η εικόνα που καταγράφεται μεταφέρεται σε ειδική οθόνη υψηλής ευκρίνειας στην οποία ο γαστρεντερολόγος βλέπει το εσωτερικό των οργάνων.